Hoe win je warmte?

Het creëren van nieuwe en ultra-efficiënte hernieuwbare energietechnologieën gaat niet alleen over het gebruik van de zon of de wind en het voeden van elektriciteit in onze huizen en kantoorgebouwen. Het is belangrijk om zo goed mogelijk met de aanwezige energie om te gaan, dit helpt om onze collectieve impact op het milieu te verminderen. Een belangrijk aspect hierbij is de hoeveelheid warmte die we dagelijks verliezen in onze woningen.

In een wereld zonder groene technologie zoals een warmte terugwin installatie, wordt lucht rondom een ​​kantoor, muf en deze wordt vervangen door koudere lucht die vervolgens wordt opgewarmd door het ventilatiesysteem. Wat gebeurt er met die al warme, muffe lucht? Het wordt gewoon teruggebracht in de atmosfeer.

 Ventilatie met warmte terugwinning vervangt niet de behoefte aan een ketel of andere technologie om je radiatoren te verwarmen, maar het helpt ze om efficiënter te werken door die warme lucht te recyclen die er weer voor zorgt dat je de beste lucht in huis haalt.

Huiseigenaren

Voor huiseigenaren kan dit systeem helpen om te besparen op energierekeningen en het huis warm te houden tijdens de wintermaanden. Het is gemakkelijker om waardevolle warmte in je huis te verliezen, je opent eenvoudig een raam en die warme lucht vliegt gewoon in de atmosfeer.

 Met een ventilatiesysteem is er altijd sprake van frisse, warme lucht die voortdurend door het huis circuleert. Voor bedrijven en industrie zorgt warmteterugwinning voor een comfortabele van de werkplek op kantoor en de fabrieksvloer.

Installatie van warmteterugwinning

Een warmteterugwinningssysteem kan werken via een ventilatiesysteem dat is gepositioneerd aan de bovenkant van het gebouw. In plaats van de vervuilde lucht weg te blazen en deze door nieuwe lucht te vervangen wordt de warmte van de oude lucht gebruikt om de verse lucht mee te verwarmen.

Dit werkt onafhankelijk van je normale verwarmingssysteem. In elke kamer zijn er ventilatiekanalen met filters die de lucht in en uit de ruimte voeden, en dit alles leidt naar een warmtewisselaar die is geplaatst op het hok of op het dak van een gebouw.

Deze warmtewisselaar is de kern van het warmteterugwinningssysteem, het verplaatsen van de vervuilde lucht door honderden kleine leidingen, terwijl er tegelijkertijd van buitenaf in andere kanalen de koude, verse lucht wordt aangetrokken.

Deze stromen langs elkaar zonder zich  fysiek te vermengen, maar de hitte wordt overgebracht vanuit de vervuilde lucht naar de koude lucht, die vervolgens wordt teruggevoerd in de leidingen en in de kamers. De oude lucht, minus de warmte, wordt dan verdreven in de atmosfeer.

De technologie voor warmteterugwinningssystemen is in de loop van de jaren drastisch verbeterd en er zijn nu systemen beschikbaar die in staat zijn om tot 90% van de warmte te extraheren en het over te brengen naar de frisse lucht die je huis binnenkomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *