Toepassingen bouwmatten

Bouwstaalmatten

Een uitbouw of erker moet voorzien zijn van een stevige vloer die je normaal kunt belasten, beton kan wel drukkrachten opnemen maar geen trekkrachten. Om toch trekkrachten op te kunnen nemen wordt er gebruikt gemaakt van bouwstaalmatten, afhankelijk van de belasting moet de constructeur bepalen welke dikte er nodig is en hoeveel. Zou je geen matten gebruiken in de vloer dan kun je er vanuit gaan dat de vloer scheurt, en in het ergste geval verzakt. 

Hoe verwerk je de matten

Afhankelijk van de belasting en de overspanning wordt er bepaald welke dikte bouwstaalmatten nodig is, de matten worden binnen de bekisting gelegd waar de beton in gestort moet worden. Aan de zijkanten moet er ongeveer 25 mm worden vrijgehouden om voldoende dekking te hebben, het is ook mogelijk om afstandhouders te gebruiken om de dekking te garanderen. Aan de onderzijde gebruik je betonblokjes die je eventueel met binddraad vast kunt zetten, hiermee voorkom je dat ze omvallen tijdens het storten van beton. 

Bouwstaalmatten

Stekken aan de matten

Bouwstaalmatten zijn altijd voorzien van stekken, stekken zijn staven die doorlopen om een stevige overbrugging te kunnen maken met de andere matten van het bouwwerk. Vaak worden er bij zwaardere bouwwerken nog extra staven betonijzer aan toegevoegd om dezelfde belasting te kunnen dragen als de rest van de vloer. Vaak wordt er een minimale overlapping aangehouden van ongeveer 30mm, je dient wel de stekken aan de andere mat vast te maken met binddraad voor een stevig geheel. Ook het verschuiven van de matten ga je op deze manier tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *